luni, 29 octombrie 2012

Locomotiva Resicza - un proiect inspirat din revista Modelism

Am auzit cândva o discuţie despre prima locomotivă fabricată la Reşiţa. Apoi a început documentarea. Mi-a plăcut site-ul banaterra.eu de unde am aflat multe informaţii şi s-au mai limpezit un pic lucrurile.

http://www.banaterra.eu/industrie/istindbm/steg/steg.htm :

 1871.: Prima locomotivă cu aburi este adusă la Reşiţa Locomotiva a fost produsă la fabrica de locomotive din Viena a StEG şi a fost botezată "Szekul", având numărul de circulaţie 1. Locomotiva a fost casată în anul 1936. 1872.: Realizarea primei locomotive cu aburi la Reşiţa Această locomotivă a fost realizată după proiectele inginerului John Haswell (un discipol al lui George Stephenson), directorul fabricii de locomotive StEG din Viena. Din acest tip denumit StEG52 au fost fabricate în total trei locomotive tender cu ecartament îngust (948 mm) purtând numele "Resicza" (se găseşte azi în "Muzeul de locomotive Reşiţa", şi s-au găsit şi placa de fabricaţie ca şi planurile de construcţie ale acestei locomotive), "Bogschan" şi "Hungaria". La expoziţia mondială de la Viena din 1873 a fost prezentă şi una din aceste locomotive însă, deoarece în acea perioadă Reşiţa nu era racordată la reţeaua de cale ferată a Austro-Ungariei, această locomotivă a fost transportată la şi de la Oraviţa cu o platformă trasă de 36 perechi de boi, păstrându-se pentru posteritate şi o fotografie a acestui memorabil eveniment. Până în anul 1878 s-au fabricat în total 7 locomotive, toate pentru căile ferate uzinale.

Mi-a plăcut şi aceasta imagine:

http://www.locuridinromania.ro/wp-content/uploads/2011/12/Locomotiva-Resicza.jpg?df19ff

Apoi mi-am adus aminte că undeva, în paginile revistei Modelism am citit despre această locomotivă. Am răsfoit colecţia şi am găsit articolul domnului Şerban Lăcriţean. Îi mulţumesc pentru inspiraţia de a publica acel articol.Nu a durat mult şi am început să construiesc o machetă statică la scara 1/25 a acestei locomotive.  Mi-am propus să realizez această machetă din diferite materiale foarte accesibile (carton, forex, carioci, pixuri, diverse foiţe de aluminiu de la diferite conserve, etc.) Încet , încet proiectul prinde contur.


Photobucket

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu