marți, 1 octombrie 2013

Primul Automobil Romanesc

Am primit pe mail un articol cu titlul : "Automobilul Malaxa - Primul automobil romanesc". Sincer am ramas un pic surprins pentru ca nu stiam acest aspect. Apoi am inceput sa caut pe Google: primul automobil romanesc. Rezultatele au fost interesante. Am aflat ca:

1 -  Primul automobil românesc a fost fabricat la Reşiţa!


Articolul este regasit la adresa -http://www.argument-cs.ro/content/primul-automobil-rom%C3%A2nesc-a-fost-fabricat-la-re%C5%9Fi%C5%A3a 


Articolul integral:


În acest weekend, Reşiţa este polul automobilismului românesc, deoarece în capitala Banatului de Munte se desfăşoară Campionatul Naţional de Viteză în Coastă. Este un moment potrivit să-i informăm pe cititorii noştri că în oraşul Reşiţa a fost fabricat primul automobil românesc, lucru puţin cunoscut chiar şi de către reşiţeni.
Dintr-un articol publicat pe situl „Banatul de munte”, administrat de Adrian Drăgan, articol publicat şi pe Wikipedia, aflăm că „Automobil Malaxa a fost un automobil românesc construit în 1945, la Reşiţa, în fabricile industriaşului român Nicolae Malaxa, al cărei nume îl poartă”. Informaţiile sunt preluate din volumul „Din istoria automobilului”, de ing. A. Brebenel şi ing. D. Vochin.
Proiect - Automobil MalaxaCităm din articol, despre autoturismul fabricat la Reşiţa: „Proiectul autoturismului aparţine unui grup de ingineri şi tehnicieni de la uzinele A.S.A.M. şi Malaxa din Bucureşti şi IAR din Braşov, conduşi de ing. Petre Carp. Maşina avea un motor cu trei cilindri în stea, cu răcire forţată cu aer, capabil să dezvolte 30 de cai putere (după măsurătorile vremii). Soluţia constructivă era „totul în spate”, motorul formând un tot cu diferenţialul şi cutia de viteze. Greutatea motorului era de 80 kg iar ansamblul cu diferenţialul şi cutia de viteze ajungea la 150 kg. Pentru a asigura răcirea motorului, între plafon şi acoperiş era lăsat un spaţiu pentru canalizarea aerului necesar. Aerul era captat din faţă, de deasupra parbrizului şi era canalizat prin acoperişul cu pereţi dubli, cu ajutorul unui ventilator, care îl absorbea, dirijând o parte peste cilindri, iar restul la carburator. Viteza maximă era de 120 km/h.
Malaxa oferea un nivel înalt de confort şi putea transporta până la şase persoane. Caroseria avea o formă aerodinamică, foarte elegantă, cu portbagajul în partea din faţă, sub capotă, unde se afla şi roata de rezervă. Prinderea caroseriei pe şasiu se făcea prin tampoane de cauciuc. Consumul de benzină era de 10 l/100 km”.
Nicolae MalaxaÎntre anii 1945-1947, s-au produs în jur de 800 de automobile pe an. Producţia de automobile de la Reşiţa a fost oprită în 1947, când sovieticii au decis să mute linia de asamblare în Uniunea Sovietică, după ce un comisar militar de la Moscova, aflat la Sofia, a fost transportat cu un automobil Malaxa şi a rămas impresionat de performanţele acestuia. Comisarul militar, cu grad de general maior, era Leonid Brejnev, cel care avea să devină şeful statului sovietic, din 1964 până în 1982, când a murit.
Juristul Gheorghe Popoviciu, din Reşiţa, a pornit să cerceteze documente privind istoria automobilului reşiţean şi a ajuns la concluzia că în colecţia personală de automobile pe care Brejnev le-a confiscat sau le-a primit cadou se află, cu mare probabilitate, şi automobile fabricate la Reşiţa. Gheorghe Popoviciu notează că Leonid Brejnev şi-a îmbogăţit colecţia iniţială de automobile, confiscate de la statele aflate sub dominaţie sovietică, cu automobile pe care le cerea drept cadou de la demnitarii din vest: „Aşa se face că in 1982, anul în care a murit, (Brejnev) avea peste 1.000 de automobile clasice. Nu sunt sigur, dar probabil că în colecţia lui exista şi un Malaxa de fabricaţie românească, din anul 1946.
Resita - la 1945
Copiii lui au încercat să le vândă, dar Mihail Gorbaciov le-a declarat ca făcând parte din patrimoniul naţional, în 1988”. (Foto: www.istoriabanatului.wordpress.com)
- Istoria primului automobil construit în România
Articolul integral:
Puțini știu că primul autoturism fabricat în România nu a fost Dacia 1100 (în 1968), ci un autovehicul care purta numele cunoscutului industriaș român Nicolae Malaxa. Mașina a fost un autoturism românesc construit în 1945 în fabricile de la Reșița.  Proiectul autoturismului a aparținut unui grup de ingineri și tehnicieni de la uzinele A.S.A.M. și Malaxa din București și IAR din Brașov, conduși de inginerul Petre Carp. Mașina avea un motor cu trei cilindri, în stea, cu răcire forțată cu aer, capabil să dezvolte 30 de cai-putere (după măsurătorile vremii). Soluția constructivă era "totul în spate", motorul formând un întreg cu diferențialul și cutia de viteze. Greutatea motorului era de 80 de kilograme, iar ansamblul cu diferențialul și cutia de viteze ajungea la 150 de kilograme. Pentru a asigura răcirea motorului, între plafon și acoperiș era lăsat un spațiu pentru canalizarea aerului necesar. Aerul era captat din față, de deasupra parbrizului, și era canalizat prin acoperișul cu pereți dubli, cu ajutorul unui ventilator, care îl absorbea, dirijând o parte peste cilindri, iar restul la carburator. Viteza maximă era de 120 km/h. Malaxa oferea un nivel înalt de confort pentru acea vreme și putea transporta până la șase persoane. Caroseria avea o formă aerodinamică, foarte elegantă, cu portbagajul în partea din față, sub capotă, unde se afla și roata de rezervă. Prinderea caroseriei pe șasiu se făcea prin tampoane de cauciuc. Consumul de benzină era de 10 l/100 km. Producția ei a fost oprită când sovieticii au decis să mute linia de asamblare în U.R.S.S., după ce un oficial de la Moscova aflat la Sofia a fost transportat cu un automobil Malaxa și a rămas impresionat de performanțele acestuia. 

3 - Prima maşină fabricată în România nu a fost Dacia : a fost MARTA

Articolul  preluat de la REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/prima-masina-fabricata-in-romania-nu-a-fost-dacia-foto-cu-primul-autoturism-romanesc_965680.html#ixzz2gVKHlKzV
Follow us: @realitatea on Twitter
Articolul integral:
Prima maşină fabricată în România nu a fost Dacia. Puţini ştiu că industria auto românească a luat fiinţă în anul 1908 la Arad, potrivit masini.ro.
MARTA

Atunci s-a inaugurat fabrica de automobile MARTA (Magyar Automobil Reszveny Tarsasag). Până în 1910 fabrica producea diferite motoare pentru tracţiune feroviară.

Ulterior s-a început producţia unor modele cu diverse caroserii: Dublu-Phaeton, Landolet, Limuzina, etc. Motoarele în acele timpuri aveau între 20 şi 40 CP. Autoturismele care beneficiau de motoare de 20 sau 30 CP aveau o transmisie cardanică, în timp ce modelele de 40 CP beneficiau de transmisie prin lanţ.  Toate aceste maşini erau fabricate sub licenţa Westinghouse.
Pâna în 1912 cand Westinghouse a dat faliment, la fabrica MARTA s-au construit aproximativ 150 de vehicule. În momentul respectiv viitorul părea destul de întunecat pentru MARTA noastră. Salvarea a venit însă din partea firmei austriece Austro Daimler. Modelul de bază devine un autovehicul uşor, cu motoare de patru cilindri şi 2.5 litri. Acestea erau capabile să producă 18/22 CP. Între 1909 şi 1914 au fost fabricate aproximativ 300 de camioane şi 650 de autoturisme.
4 - Primul automobil aerodinamic a fost “made in Romania”
Articolul integral:
In general ne plac masinile mai ales pentru forma lor, Ford GT40, McLaren F1, Bugatti Veyron, etc. O caroserie apetisanta este strans legata de obicei de performante cel putin interesante
.Primul automobil aerodinamic a fost “made in Romania”
Aurel Persu a fost un inginer mecanic roman, creatorul primului automobil aerodinamic din lume, brevetat la 19 septembrie 1924. Ce inseamna asta? O masina aerodinamica este construita in asa fel incat, in deplasare, sa intampine o rezistenta cat mai mica din partea aerului. Ganditi-va asa: masinile moderne nu ar putea atinge performanta lor maxima daca nu ar avea o caroserie aerodinamica pentru a “taia” aerul.
Asadar, cum a ajuns domnul Persu sa construiasca automobilul? Dupa multe calcule si o idee exagerat de nebuneasca pentru acea vreme, cum altfel? Forma picaturii de apa in cadere a fost raspunsul obtinut de inginer, care a construit automobilul din buzunarul propriu intre anii 1922-1924, in Germania. Coeficientii aerodinamici atinsi de Aurel Persu, de 0.22, sunt greu de obtinut chiar si in ziua de azi. Daca aveti ceva de spus despre aspectul automobilului, ganditi-va ca nici Angelina Jolie nu era foarte frumoasa in stadiu embrionar.
Automobilul a fost donat de Persu Muzeului National Tehnic “Dimitrie Leonida” in 1969.
Ford si General Motors au vazut cu ochii lor viitorul industriei auto in creatia inginerului roman si au vrut sa cumpere brevetul, insa nu au garantat construirea acestuia, lucru care l-a determinat pe Persu sa refuze cele doua companii.
In concluzie, avem cu ce ne lauda. Romanii au adus contributii extrem de importante industriei auto, aviatiei, calculatoarelor si nu numai. Nu uitati istoria noastra bogata.
5 - Primul autoturism românesc a împlinit 44 de ani
Articolul este regasit la adresa: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/dacia-1100-prima-masina-romaneasca-409446.html#ixzz2gVNrGh2u

-Si doua filmulete interesante cu Dacia 1100:
http://www.youtube.com/watch?v=olKmg9Z72RM

http://www.youtube.com/watch?v=JEirIVDWEXU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu